Basen i min kost | CityFitness Personlig Träning

Basen i min kost

Det är en generell uppfattning att alla som är seriösa med sin träning är även nitiska med sin kost. Detta är visserligen sant, men man ska notera att alla som tränar har olika mål. En del tävlar i estetiskt utseende, en del vill enbart bygga på sig massa och andra är ute efter råstyrka.

När du tänker på seriösa ”träningsmänniskor” så ser du säkert en deffad, solbränd individ som spenderar all sin tid på gymmet och äter en massa kvarg och proteinshakes. Detta är inte helt sant, utan en vanlig missuppfattning. Visserligen så finns även dem individerna, men de utgör inte majoriteten.

Vad äter jag?

Min enda gyllene regel är: Håll dig borta från skräpmat.

Med skräpmat så menar jag allt snabbt du kan köpa ute efter kl 22. Du kan själv räkna ut vad jag menar med det…

Utöver det så söker jag mig till primära råvaror som inte består av en massa annat än vad de egentligen är. Här har du basen i min kost:

Sötpotatis

sweet_potato

Sötpotatis är egentligen ingen potatis utan en ört. Den innehåller fler kolhydrater per 100g men har lägre GI än vanlig potatis.

 

 

 

 

Potatis

images

 

Finns väl inte så mycket att säga här.

Vi känner alla till potatis =)

 

 

Ris 

  När jag väljer ris så är det Basmatiris som gäller. Anledningen till detta är att basmatiris har lägre GI än t.ex. jasminris. Det håller mig mätt längre och håller blodsockret på en bra nivå!

 

 

 

Nötkött

 Jag beställer nötfärs från www.naturligtkott.se. Kravmärkt, ekologiskt från djur som mår bra. Gräsbetat kött, som innehåller mycket nyttiga fetter!

 

 

 

 

Kyckling 

Här äter vi ingen kycklingfile, ge oss hela kycklingen! På så sätt får jag mig mig nyttiga fetter (ja, du läste rätt). Mättat fett är inte så farligt som det tidigare har påståtts genom åren. Grilla denna i en ugnsform så får du en god och närinsrik måltid!

 

 

 

Lax
 Lax är nästintill den enda fisk som jag får i mig. Det beror på ren lathet och bekvämlighet. Jag försöker dock alltid köpa färsk lax som jag styckar och fryser in. Mest för att det blir billigare i längden och jag kan bestämma min egen portionsstorlek. Oftast är de färdigstyckade och frysta laxfiléerna för små, och två bitar blir för mycket…

 

 

 

Smör

När jag steker så är det smör som gäller! Smör är nyttigare än vad många tror. Smör innehåller mycket A-vitamin, en del K-vitaminer och om du lyckas hitta gräsbetat smör så får du en massa Omega 3, CLA och beta-karoten m.m.

 

 

 

Kokosfett
Att upptäcka kokosfett är bland det bästa som har hänt mig. Det passar utmärkt till att steka och även ugnsbaka. Till sötpotatis använder jag alltid kokosfett! Kokosfett är också extremt bra på att hjälpa din kropp att bränna fett. Fett bränner fett!

 

 

 

 

Frukt

Jag behöver väl inte säga så mycket här? Ät din frukt hel och dra ner på juicandet! Du förlorar en massa fiber som din kropp mår bra av.

Att dricka juice kan jämföras med att dricka näringsrikt socker. Det upptas lika snabbt av din kropp och det slutar med att du blir hungrig snabbt och ”dippar” pga att din blocksockernivå sjunker lika snabbt som den steg!

 

Grönsaker 

Självklart så ingår grönsaker i min kost, även det som bas. Till skillnad från ovan så är det bra att ”juica” sina grönsaker.

 

 

 

 

Så ser det ut!

Det är basen, men givetvis så äter jag en massa annat. Hembakat bröd, olika organiska och råa tillskott (maca, spirulina). Nötter, ekologisk mjölk, Kefir…

Undrar du något så är det bara att höra av sig!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *