Min inställning till mat - City Fitness Personlig Träning

Min inställning till kost – matfilosofi

Följande artikel är har ingen grund i någon form av utbildning eller vetenskaplig undersökning. Detta är enbart slutsatser och värderingar som framkommit genom personliga observationer och erfarenheter. Alla människor fungerar olika både genetiskt och mentalt. Det här är min filosofi kring mat…

Ända sedan högskoletiden, där jag upptäckte att vad jag äter påverkar hur jag mår och hur mycket jag orkar, har jag varit intresserad i kost. Jag har testat olika typer av mat genom åren och har samlat ihop en del erfarenhet i vad som får mig att må bra och på senare tid även gynnar min träning.

Därför tänkte jag skriva ett kort inlägg om hur jag tänker gällande kost, hur jag gör med min mat och vad jag lagt märke till sker när jag äter en viss typ av mat.

Inga dieter

sharma-obesity-no-dieting

Jag har aldrig gått på någon särskild diet, men inspirerats av många och försökt baka ihop det till något eget som fungerat med min livstil och situation. Det gäller att testa sig fram för att se vad som fungerar.

Inspirationskällor

Jag har inspirerats av många olika ”kosthållningar”. Med kosthållning menar jag mer att man har en speciell inställning till mat, för ordet diet tenderar till att dra tankarna mot bantning, vilket är helt fel inställning när det kommer till träning och kost. Följande kosthållningar har inspirerat mig till att äta som jag gör idag:

  • GI (Glykemiskt Index) – Att äta kolhydrater som har medelsnabba och långsamma kolhydrater.
  • Paleo – Att äta kost som är helt naturligt och inte ”skapat” av oss människor (ex. bröd, pasta osv) utan att eliminera viktig mat såsom potatis, sötpotatis m.m. Allt som kommer från jorden.
  • Ekologiskt – mat som är producerad utan konstgjorde tillsatser och djur växer upp och slaktas under goda förhållanden.

Dessa tre har bidragit till min kost idag och det känns som att jag hittat rätt. Vad innebär allt detta då?

Hur äter jag?

 

Jag äter nökött, kyckling, fisk, skaldjur, ägg m.m. Jag äter mycket grönsaker, ris, potatis, sötpotatis etc. Jag äter linser, bönor m.m.

Paleo- och GI-”inspirerat”

Den del av min kost som är ”paleo-inspirerad” gör att jag undviker att äta pasta och bröd. Äter jag bröd så är det mina föräldrars hembakade bröd (som endast består av vatten, vetemjöl och linsfrön), eller surdegsbröd. Jag väljer att inte eliminera ris, för även om det har genomgått en ”process” för att vi ska kunna äta det så är det enligt min meningen en försumbar process. Då väljer jag att äta basmatiris, för det innehåller mer komplexa kolhydrater (lägre GI) än ex. jasminris. Där kommer min ”GI-inspirerade” hållning till mat in i bilden.

Anledningen till att jag väljer att undvika bröd är att det är svårt att hitta bröd utan socker och en massa tillsatser. Pumpernickelbröd (hårt fullkornsbröd) går bra, men jag har svårt för att äta det och tänker inte tvinga i mig saker jag inte tycker om…

Ekologiskt/Närproducerat

När det gäller nökött/kyckling/fisk/skaldjur så är det dagens industrialisering som gör att jag försöker välja bort frysta billiga och rödlistade varor(fisk och skaldjur). Fryst kyckling sprutas med vatten, kycklingar och kor växer upp i trånga utrymmen och behandlas illa. Fisk och kräftdjur ”odlas” i områden som hotar både invånare och den omringande naturen.

Tyvärr ser världen ut så idag. För några år sedan hade jag inte brytt mig, men man påverkas bl.a av sociala medier. Givetvis ska man ta allt med en nypa salt, man ska inte tro på allt man läser och delar vidare. Facebooksidan ‘Matfusket’ är ett sådant exempel, om ni följer den sidan, var skeptiska.

Därför har jag börjat söka mig till närproducerad mat. Jag köper mitt kött från en slaktare, grönsaker och frukt från torget. Lax och torsk köper jag fryst i affären. Köper även frysta grönsaker och bär, eftersom näringsinnehållet i de är minst lika bra som de färska (eftersom de fryses och därmed behåller sin näring)

Kosttillskott

Förutom att äta enligt ovan så använder jag kosttillskott. Proteinpulver med snabba kolhydratkällor intages alltid efter träning. Förutom detta så är jag ett stort fan av ”naturliga” tillskott i form av Maca, Spirulina och Nyponpulver.

url-2Maca – Är ett pulver som malts ner från en rotfrukt som ursprunligen är från Peru.Maca klassas som en s.k. adaptogen en ört eller växt som stärker kroppens förmåga att hantera påfrestningar och stress. Dessa växter sägs vara allmänt stärkande för kroppens homeostas (= inre balans eller jämnvikt). Om ni känner till Gin Seng så kan jag säga att detta är mycket bättre

 

spirulina

Spirulina -Här finns det mycket protein! Proteininnehållet per vikt i spirulina ligger över 65 procent, mer än dubbelt så mycket som i rött kött. Dessutom är också spirulina en komplett proteinkälla, med samtliga essentiella aminosyro. Spirulina är en signifikant källa till en stor mängd andra näringsämnen, såsom vitamin E och K, tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), vitamin B6, folat, pantonensyra, järn, magnesium, koppar och mangan.

 

628-4-nyponpulverNyponpulver – Precis som det låte, pulver av torkade och malda nypon. Bra för lederna och immunförsvaret, vilket passar bra när man tränar ute och hänger mycket med armarna som jag gör…

 

 

 Så ser det ut för mig när jag äter! Hur ser det ut för dig?

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *